Elke politicus vindt gelijk in peilingen

Er zijn verkiezingen over 56 dagen. Nu al wordt volop gepeild én opgeschept.

Poging tot voorzichtigheid

Verschillende media, ook NRC, hebben besloten deze verkiezingen terughoudend te zijn met peilingen. Die hebben immers beperkte voorspellende waarde en creëren vooral een eigen dynamiek. Dus zijn richtlijnen afgesproken: altijd melden wie de peiling deed, wanneer en hoe groot het panel was. En: één peiling is geen peiling.

Gejubel en leedvermaak

Politici erkennen de beperkingen, maar vinden het heerlijk om een positieve peiling te delen op sociale media. Dinsdag verschenen er twee. Van EenVandaag (vrijdag t/m afgelopen maandag onder 18.898 kiezers) en Kantar Public (donderdag tot maandag, panel van 977). EenVandaag peilde het imago van lijsttrekkers. Feest bij de SP, want Emile Roemer wordt als meest betrouwbaar gezien. Geen van de lijsttrekkers wordt erg premierfähig gevonden, maar Alexander Pechtold scoorde net beter dan Mark Rutte. Dat werd bij D66 getweet als „loon naar werken”. Wilders retweette vrolijk dat de PVV de meeste zetels scoort en zag „Asscher-effect goed zichtbaar: PvdA -1”.

Kleine lettertjes

Maar in de bijsluiter van de Kantar-peiling staat dat het verschil tussen PVV en VVD „statistisch verwaarloosbaar” is. Door foutmarges is voor CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA „onmogelijk te zeggen welke [...] groter is”. Bij EenVandaag vallen alle zetelverschuivingen sinds de laatste peiling binnen de foutmarge, zo blijkt.

Neppeiling?

Maar het kan altijd nog erger dan geen nieuws. Thierry Baudet, die met Forum voor Democratie in de Kamer wil komen, kreeg in maar één bekende peiling één zetel toebedeeld. Maandag retweette hij een bericht dat het er vijf zouden zijn. Dat bleek nepnieuws.

De Haagse Stemming heeft ook een nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming