Dijsselbloem: bij harde Brexit verpaupert het VK

Minister Dijsselbloem reageert in Davos op de Brexit-toespraak van de Britse premier May. “Over twintig jaar spreken we elkaar weer, en dan is Engeland terug bij waar het ongeveer in de jaren 70 was.”

Ruben Sprich/Reuters

De Britse premier Theresa May riskeert met haar harde opstelling over Brexit dat haar land terugkeert naar het welvaartsniveau van de jaren 70, dat zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, in een gesprek met NRC.

„Over twintig jaar spreken we elkaar weer, en dan is Engeland terug bij waar het ongeveer in de jaren 70 was. Totaal verouderd, enorme werkloosheid, totaal verpauperd. Dat lijkt mij niet het model van de toekomst voor Engeland.”

Dijsselbloem reageert op een speech van May waarin ze eerder deze week zei dat ze een ‘harde’ Brexit wil, waarbij het VK ook uit de Europese interne markt stapt. „Ze dreigt dat ze een soort paria aan de rand wordt, een belastingparadijs. Dat is precies de richting die we niet op moeten.”

Lees ook: Economische schade dreigt voor Nederland door harde lijn May

Dijsselbloem is kritisch over het isolationisme van May, maar in de protectionistische retoriek van de aankomende Amerikaanse president Donald Trump ziet hij positieve kanten. “Dat Trump het grote bedrijfsleven aanspreekt op hun verantwoordelijkheid, dat heeft bij mij veel sympathie. Hij doet het nogal lomp: ‘als je je vestigt in Mexico dan kom je Amerika niet meer in’. Daar ben ik het niet mee eens, ik ben voor internationale samenwerking en maak me zorgen over andere standpunten van hem. Maar hij spreekt bedrijven erop aan dat hun handelen gevolgen heeft voor de onvrede in de middenklasse. Daarvoor heb ik sympathie.”

Belastingontwijking

De minister zit donderdag in diverse discussiepanels op het World Economic Forum, onder meer om over belastingontwijking door multinationals te praten.

„Het is natuurlijk heel kwetsbaar om daar vanuit Nederland over te beginnen,” zegt Dijsselbloem. “We hebben niet de beste naam op dit punt. Maar Nederland moet zich wel kwetsbaar opstellen, en we moeten die discussie voeren.”

Lees ook: Verslag van dag 2 van het World Economic Forum