Bloot zonnen

Haags gerechtshof spreekt naaktlopers in Delfts recreatiegebied vrij

Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag acht mensen vrijgesproken die werden vervolgd wegens naakt zonnen in recreatiegebied Delftse Hout bij Delft. De acht werden in 2013 bekeurd voor het „bloot zonnen op een hiervoor ongeschikte plaats”. In het verleden was de plek op een deel van een ligweide aangewezen voor naaktrecreatie, maar medio 2013 was dat niet meer het geval. Het hof oordeelde dat deze plek „niet kon worden aangemerkt als een voor naaktrecreatie ongeschikte plaats”. Belangenorganisatie voor naaktrecreanten NFN heeft verheugd op het oordeel gereageerd. „Deze uitspraak verschaft gemeentes geen vrijbrief om naaktstranden te sluiten en willen zij dit wel, dan moeten zij met gegronde argumenten komen.” In Nederland mag je bloot zonnen op stranden die hiervoor door gemeentes zijn aangewezen of die hiervoor geschikt zijn. In recreatiegebied Delftse Hout was zo’n plek, maar in 2013 vond de gemeente Delft de ligweide niet langer geschikt voor naaktrecreatie en begon ze de blootlopers massaal te bekeuren. (ANP)