Bezoek aan Moskou

Moldavische president flirt met Rusland en wil af van associatieverdrag met EU

De Moldavische president Igor Dodon heeft dinsdag tijdens een driedaags bezoek aan Moskou verklaard het associatieverdrag van zijn land met de EU te willen schrappen. Liever, zo zei Dodon in een gezamenlijke persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin, zou hij Moldavië zien als onderdeel van het Russische economische blok.

„Dit is een historisch moment voor de Moldavisch-Russische betrekkingen”, zei Dodon op de persconferentie. Hij gaf aan te betreuren dat voorgaande Moldavische politici de voorkeur hadden gegeven aan Brussel boven Moskou, en zei een memorandum te willen tekenen met de EAEU, de door Rusland geleide Euraziatische Economische Unie, waar ook Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Armenië deel van uitmaken.

Over het Europese associatieverdrag zei Dodon: „Ik heb mij meerdere keren uitgesproken tegen de ondertekening van het associatieverdrag met de EU. Naar mijn mening heeft dit verdrag Moldavië geen enkel positief resultaat opgeleverd. Als de Partij van de Socialisten bij de volgende parlementsverkiezingen een meerderheid krijgt, ben ik bereid om een initiatief over het annuleren van de associatie te steunen”, aldus Dodon. Hij stelde dat het in 2014 gesloten en in 2016 in werking getreden verdrag ‘haastig’ in elkaar is gezet en dat Moldavië ermee de toegang tot de Russische markt had verloren, zonder daar betere Europese handel voor terug te hebben gekregen.

Cijfers van de Europese buitenlandse dienst weerspreken die claim. De Moldavische export naar de EU steeg met 27 procent, zo meldt nieuwssite EU Observer. Volgens de Europese Commissie gaat 62 procent van de Moldavische export naar de Europese Unie, tegen 12 procent naar Rusland. Dodon zei nieuwe afspraken te willen maken, maar trad verder niet in detail. Wel kondigde hij aan begin februari naar Brussel te zullen gaan voor oveleg.