Belastingontduiking

Geen korting meer voor zwartspaarders met spijt

Foto iStock

Het kabinet wil het soepele boeteregime afschaffen voor Nederlanders die hun in het buitenland gestalde vermogen alsnog bij de Belastingdienst opgeven. Dat heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) dinsdag aangekondigd in een brief aan Tweede Kamer. De ‘inkeerregeling’ voor rijke Nederlanders die hun spaartegoeden in het buitenland alsnog willen opbiechten, is volgens Wiebes niet meer nodig. Omdat internationale afspraken tegen belastingontduiking over de uitwisseling van bankgegevens de laatste jaren zijn uitgebreid, krijgt de Belastingdienst gegevens over zwart geld buiten de grenzen in toenemende mate uit eigen onderzoek. „De kans dat belastingplichtigen met verzwegen vermogen tegen de lamp lopen wordt daardoor almaar groter”, aldus Wiebes in zijn Kamerbrief. In de periode 2002-2016, waarin de verschuldigde boetes waren verlaagd of tijdelijk waren afgeschaft, hebben zich tienduizenden zwartspaarders gemeld – vooral uit Zwitserland en Luxemburg. Daardoor wist de fiscus ongeveer 1,9 miljard euro aan naheffingen en boetes te innen. (NRC)