Recensie

Recensie

Staalkaart van de zwarte film

Black Cinema

IFFR maakt ruim baan voor zwarte cinema in het programma Black Rebels.

Sciencefictionanimatie The Golden Chain
Sciencefictionanimatie The Golden Chain

De film in het Black Rebels-programma waar het meest naar wordt uitgekeken is Moonlight. Dit verhaal over de worsteling van een jonge Afro-Amerikaan met zijn homoseksualiteit kreeg de Golden Globe voor Beste drama en is een grote kandidaat bij de Oscars. De film heeft zijn Nederlandse première op IFFR. Ook twee eerdere films van Moonlight-regisseur Barry Jenkins zijn te zien zijn in Rotterdam: Medicine for Melancholy (2008) en het korte Chlorophyl (2011).

Trailer Moonlight


‘Black Rebels’, met films van zwarte filmmakers, gaat over „de culturele kloof en het toenemend racisme in democratische samenlevingen”. Er worden klassiekers vertoond zoals Killer of Sheep van Charles Burnett uit 1978, ook zelf aanwezig op IFFR, of Baldwin’s Nigger uit 1969. In Horace Ovés geeft James Baldwin (1924-1987) antwoord op de vraag waar zwarte mensen over vijftig jaar staan.

Lees ook: IFFR - Burgerrechten en de blues

Verder speelfilms als Loving (2016) over het verbod op interraciale relaties in deelstaten van de VS in 1967, en experimentele films, zoals de korte sf-animatie The Golden Chain. Filmmaker Adebukola Bodunrin en graphic novelist Ezra Claytan Daniels verwerkten thema’s uit West-Afrikaanse ontstaansmythen in een verhaal over een Nigeriaans ruimtestation.

Trailer The Golden Chain


Naast films en documentaires zijn er een masterclass met Jenkins, een talkshow over de invloed van zwarte cultuur op de kunsten en kunst-installaties.