World Economic Forum

Chinese president Xi breekt in Davos een lans voor globalisering

„De meeste wereldproblemen worden níet veroorzaakt door globalisering”, zei de Chinese president Xi Jinping dinsdag in zijn openingsspeech op het World Economic Forum (WEF) in Davos. De problemen die er zijn worden volgens Xi vooral veroorzaakt door „hebberigheid en slechte regulering”. Xi noemt globalisering de „natuurlijke uitkomst van technologische en wetenschappelijke vooruitgang.” Xi wil zich in gaan zetten voor een vorm van globalisering die meer gericht is op duurzaamheid en inclusiviteit voor de mensen die nu achter zijn gebleven. „Het gat tussen arm en rijk, en het zuiden en het noorden neemt toe. Dat moet effectiever worden aangepakt.” Hij wees op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en 3D-printen om de economische groei aan te jagen. Het was de eerste keer dat een Chinees staatshoofd de verzamelde wereldelite in Zwitserland toesprak. Xi deed dat op het moment dat de VS onder Donald Trump een andere koers lijken te gaan varen op het gebied van globalisering.

Davos pagina 4-5