Recensie

Recensie Media

Voor wie zijn astronautendroom nog wil verwezenlijken

Mobiele games Wie een avondje uit wil gaan, hoeft daarvoor niet naar een zweterige loods – ook achter je smartphone kun je van EDM genieten. Heb je meer behoefte aan nostalgie? Probeer dan eens spacegame Z-Exemplar uit, of doe alsof je Luke Skywalker bent.

Wie wilde er als kind geen astronaut worden? Totdat we op latere leeftijd geconfronteerd werden met slechte ogen, een intellect dat net tekortschoot om een Space Shuttle te besturen of een lichaam dat geen enkele G kan verdragen. In spellen zoals Gradius, Section-Z en R-Type beleefden we die utopische toekomst, al wel met meer geweld dan een astronaut in werkelijkheid meemaakt. Z-Exemplar doet denken aan die vroegere spellen, waarbij je keihard op knoppen ramde om meteorieten te ontwijken of op te blazen. Dit spel is echter niet zomaar een vehikel voor nostalgisch gamen. Met 961 fraai vormgegeven werelden om te veroveren, de humor van klassieker Solar Jet Man en innovatief gebruik van wapens heeft Z-Exemplar het in zich een succesvolle franchise te worden – die in één adem met oudere broertjes als Gradius genoemd mag worden. De gemankeerde besturing maakt dat niet gemakkelijk. Als je bereid bent om 3,49 euro te betalen en de frustratie van meebewegende knoppen kunt overwinnen, dan biedt Z-Exemplar speelplezier met een lange houdbaarheid.