Nog hele dag problemen met treinverkeer door stroomstoring

De NS raadt reizigers aan een reis naar Amsterdam, Utrecht of Schiphol uit te stellen.

De problemen op het spoor als gevolg van een stroomstoring in Amsterdam zijn nog niet voorbij. De NS raadt reizigers aan een reis naar Amsterdam, Utrecht of Schiphol nog altijd uit te stellen. Volgens een woordvoerder van de NS moeten treinreizigers nog de hele dinsdag rekening houden met vertragingen.

Het treinverkeer van en naar de hoofdstad lag dinsdagochtend volledig plat na een stroomstoring in grote delen van Amsterdam, Zaandam en Landsmeer. Rond 09.00 was de stroom overal hersteld. Het treinverkeer wordt sinds 10.30 ‘mondjesmaat’ hervat, laat de NS weten. De stroomstoring heeft de wissels platgelegd, en het duurt volgens een woordvoerder van NS enige tijd voordat die weer bediend kunnen worden. Ook ict-systemen van de vervoerder zijn nog altijd niet volledig in werking als gevolg van de storing.

Twitter avatar RimbaudLapperre Rimbaud Lapperre Zeer grote treinstoring in NL. Gestrand in Den Bosch op weg naar Amersfoort. Auto met chauffeur gezocht 😂 https://t.co/jtchE9j5xB

Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdagochtend voor een zeer zware ochtendspits op de snelwegen rondom Amsterdam. Op de A1, A2 en A7 stonden lange files.

Twitter avatar RWS_verkeer RWS verkeer Zeer zware ochtendspits op snelwegen rond Amsterdam verwacht ivm stroomstoring. Houd rekening met langere reistijden. #stroomstoring.

Storing

De storing begon iets na 04.00 uur. Aanvankelijk werden naar schatting zo’n 360.000 huishoudens door de storing getroffen. Rond 06.30 uur kreeg een deel van de stad weer stroom. Over de oorzaak van de storing is nog niets bekend, meldt Liander. Afhankelijk van de oorzaak kan uitsluitsel daarover volgens een woordvoerder nog weken duren.

Twitter avatar johnvandertol John van der Tol Politie: ‘Bel ons alleen in noodgevallen. Er belde vanochtend iemand om te melden dat de iPad niet wilde opladen’ #stroomstoring #amsterdam

Het openbaar vervoersnetwerk lag in de gebieden zonder stroom aanvankelijk plat. Vooral trams hadden lang te kampen met de storing, waardoor bovenleidingen niet functioneerden. Inmiddels rijdt het grootste gedeelte van de trams weer.

Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo Verstoring tram 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17 en 26 door een stroomstoring. Kijk op https://t.co/VtTXVEd4vF

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam-West meldt via Twitter dat dinsdag vanwege de stroomstoring geen operaties en andere ingrepen zullen worden uitgevoerd.