Ook avondspits ondervindt last van stroomstoring

Op verschillende trajecten vallen nog treinen uit. Ook is het op de wegen rondom Amsterdam drukker dan normaal als gevolg van de stroomstoring dinsdagochtend.

Beeld van Schiphol eerder op de dag.
Beeld van Schiphol eerder op de dag. Foto Robin Utrecht/ ANP

De stroomstoring die zich dinsdagochtend rond Amsterdam voordeed, heeft ook gevolgen gehad voor de avondspits. Reizigers in het gehele land hadden te kampen met flink vertraagde en uitvallende treinen en ook was het rondom Amsterdam drukker op de wegen dan normaal, zo meldden de NS en VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdagavond.

Het treinverkeer van en naar de hoofdstad lag dinsdagochtend volledig plat na de stroomstoring in grote delen van Amsterdam, Zaandam en Landsmeer. Die zorgde ervoor dat onder meer wissels werden platgelegd, waardoor treinen niet konden rijden. Nadat rond 09.00 uur de stroom overal weer hersteld was, werd het treinverkeer vanaf 10.30 uur in fases hervat.

Het verkeer richting Amsterdam bleef echter de gehele dag hinder ondervinden van de storing, omdat ook ict-systemen van vervoerders langzaam heropgestart moesten worden. Daarmee wordt onder meer het treinverkeer en de personeelsinzet geregeld. Het kostte machinisten en conducteurs volgens de NS veel tijd om op de juiste plek te komen.

Daarnaast kwam er bij de politie gedurende de ochtend een bommelding binnen over een verdacht pakketje op Utrecht Centraal. Dit heeft volgens de spoororganisatie ook in de avondspits nog grote gevolgen gehad voor het treinverkeer in de rest van het land. Aan het begin van de avond waren de meeste verstoringen verholpen en was er vooral tussen Den Haag en Rotterdam nog een grote vertraging van het treinverkeer.

Ook drukker op de weg

Volgens de VID vindt het autoverkeer weliswaar meer gespreid plaats dan in de ochtend, maar doen richting rondom Amsterdam wederom opstoppingen voor. Vooral rondom de hoofdstad was het drukker dan op een normale dinsdag:

“Om kwart voor 5 stond er al ruim 200 kilometer aan files. In totaal stond er op het drukste punt 354 kilometer. Het heeft bovendien lang geduurd voordat de filedrukte voorbij was. Rond half zeven stond er nog altijd 170 kilometer. Dat is veel voor een dinsdag.”

Vast stond het onder meer op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, waar 26 kilometer file stond. Bovendien moest er op de A12 richting Utrecht een spoedreparatie worden verricht vanwege een zoekgeraakte putdeksel, wat tot 12 kilometer aan file leidde.