Obama laat Wikileaks-klokkenluider Chelsea Manning al in mei vrijkomen

Chelsea Manning op een ongedateerde foto van het Amerikaanse leger.
Chelsea Manning op een ongedateerde foto van het Amerikaanse leger. Foto AP

De Amerikaanse president Obama heeft klokkenluider Chelsea Manning dinsdag strafvermindering verleend. Manning, bekend van het lekken van militaire vertrouwelijke documenten aan website WikiLeaks, zou eigenlijk tot 2045 vastzitten, maar komt nu in mei al vrij, zo meldden media in de VS.

Chelsea Manning, voorheen Bradley Manning geheten, werkte in het Amerikaanse leger als data-analist. In 2010 lekte de soldaat honderdduizenden diplomatieke en militaire documenten aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks. De informatie bood onder meer nieuw inzicht in het verloop van de oorlogen in Irak en Afghanistan.

In 2013 werd Manning schuldig bevonden aan het lekken van staatsgeheimen, oneervol ontslagen bij het leger en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar. Na de veroordeling maakte Manning bekend transgender te zijn. Sindsdien gaat ze als Chelsea door het leven. Ondanks herhaalde verzoeken tot overplaatsing zit Manning in een volledig mannelijke gevangenis.

In juli deed ze een zelfmoordpoging, waarna ze in eenzame opsluiting moest. Kort nadat ze was overgeplaatst in een isoleercel. Het besluit van Obama is opvallend, in 2011 zei hij nog dat Amerika een „rechtsstaat” is waarin „niet per individu wordt bepaald hoe de wet werkt”. „Hij [Bradley Manning, red.] heeft de regels overtreden.” (NRC)