Nigeria bombardeert per ongeluk vluchtelingenkamp

Volgens Artsen Zonder Grenzen zijn er zeker 52 doden gevallen en raakten 120 mensen gewonden.

Een vluchtelingenkamp in Nigeria, niet het kamp uit het artikel.
Een vluchtelingenkamp in Nigeria, niet het kamp uit het artikel. Foto: Stefan Heunis / AFP

Bij een bombardement van de Nigeraanse luchtmacht dat bedoeld was voor extremisten van Boko Haram zijn dinsdag per ongeluk tientallen vluchtelingen omgekomen. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn er zeker 52 doden en 120 gewonden gevallen. Een functionaris van de Nigeriaanse deelstaat Borno spreekt van meer dan honderd doden, meldt AP.

Onder de doden zijn twintig lokale medewerkers van het Rode Kruis, zo bevestigt een medewerker van de hulporganisatie. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, onder wie zeker twee militairen en hulpverleners van AzG en het Rode Kruis.

Het gevechtsvliegtuig van de luchtmacht zag een vluchtelingenkamp bij de plaats Rann, in het noordoosten van Nigeria bij de grens met Kameroen, aan voor een verblijfplaats van terroristen. Eigenlijk had de naburige stad Kala gebombardeerd moeten worden. Een AzG-woordvoerder laat weten dat hulp voor de gewonden onderweg is:

“Onze medische- en chirurgische teams in Kameroen en Tsjaad zijn beschikbaar om gewonden te behandelen. We staan in nauw contact met onze teams, die geschokt zijn door het incident.”

AzG veroordeelt bombardement

AzG veroordeelt het bombardement “met klem” in een verklaring:

“Deze grootschalige aanval tegen kwetsbare mensen die al extreem geweld zijn ontvlucht is schokkend en onaanvaardbaar.”

Het bombardement is ook bevestigd door een generaal-majoor van het Nigeriaanse leger. Het is mogelijk de eerste keer dat het Nigeriaanse leger een dergelijke fout meldt. In het noordoosten van Nigeria zijn burgers vaker het onbedoelde slachtoffer van luchtaanvallen van het leger.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft de gebeurtenis dinsdag in een reactie een “hele vervelende operationele fout” genoemd. Hij heeft naar eigen zeggen met “diepe bedroefdheid” kennis genomen van het nieuws en riep de bevolking op kalm te blijven.

Veroveringen op Boko Haram

Het bombardement komt op het moment dat het Nigeriaanse leger terreinwinst boekt op Boko Haram in West-Afrika. De terreurgroepering, die samenwerkt met Islamitische Staat, werd de laatste tijd van steeds meer plek in Borno verdreven. Afgelopen maand zei een legercommandant nog dat het conflict zich in de laatste fase bevond, na acht jaar van gevechten. Volgens schattingen kwamen in die periode ten minste 20.000 mensen om het leven en werden 2,6 miljoen Nigerianen uit hun dorpen en steden verdreven.

Volgens generaal Lucky Irabor, die de operatie tegen Boko Haram coördineert, zegt dat de luchtmacht berichten kreeg over terroristen die bezig waren met een hergroepering:

“Ik heb de luchtmacht daarom opdracht gegeven het probleem op te lossen. De aanval werd uitgevoerd, maar helaas troffen we de verkeerde mensen.”

De plaats Rann, in Noordoost-Nigeria: