Machtsstrijd

Noodtoestand in instabiel Gambia, reisbureaus halen toeristen terug

De Gambiaanse president Yahya Jammeh heeft dinsdag op de staats-tv voor negentig dagen de noodtoestand uitgeroepen. Het is nog niet duidelijk wat de exacte implicaties zijn voor de machtsstrijd in het West-Afrikaanse landje. De ingreep lijkt een laatste poging van Jammeh om vast te houden aan zijn positie. De president verloor de verkiezingen in december, maar wil geen plaats maken voor winnaar Adama Barrow. Diens inauguratie vindt donderdag plaats. Tegenstanders van het regime vrezen dat de president de machtsoverdracht op deze wijze wil frustreren. Reisorganisaties TUI en Corendon maakten dinsdag bekend ruim 1.600 mensen terug te halen die in Gambia verblijven. Zij doen dat nu de Nederlandse regering ontraadt niet-essentiële reizen te maken naar het land. (NRC)