IJs Te dun voor een marathon

Foto Vincent Jannink/ANP

Arjan Waanders van ijsclub IJSCH meet de dikte van het ijs in Haaksbergen. Om een marathon op natuurijs te houden is een dikte van drie centimeter vereist, maar de vloer in de Twentse plaats is één centimeter dunner. Schaatsbond KNSB zei dinsdag tegen persbureau ANP te hopen die avond nog wel een schaatsmarathon te kunnen houden in het Hroningse Noordlaren. Mogelijk kan het ijs daar nog aangroeien door uit een giertank water op de baan te sproeien.

Vier ijsverenigingen waren maandag de strijd met elkaar aangegaan om de organisatie van de eerste marathon op natuurijs. Ook in Arnhem en Veenoord (Drenthe) bleek het ijs te dun.

Het heeft in de nacht van maandag op dinsdag flink gevroren. In De Bilt werd om kwart over drie een laagste temperatuur gemeten van min 4,9 graden.