Grote storing: bij Liander sloegen de stoppen door

OOrzaak

Foto Evert Elzinga / ANP

In „zekere zin” zijn de stoppen van Amsterdam en omgeving er deze vroege dinsdagochtend „uitgevlogen”, zegt Liander-woordvoerder Carlo van der Borgt. 360.000 huishoudens zaten zonder stroom. Om half tien was de stroomstoring vrijwel overal opgelost. Waardoor de stoppen doorsloegen, is niet bekend. „We hopen het antwoord snel te vinden.”

In juni vorig jaar zaten 25.000 huishoudens zonder stroom door een brand in een schakelstation. In maart 2015 viel de stroom van bijna een miljoen huishoudens uit door een „menselijke fout”, concludeerde een onderzoeksrapport ruim een jaar later.

Liander beheert het elektriciteitsnet in de regio Amsterdam. Rond 04.00 uur dinsdagnacht zagen twee medewerkers in „de grote regelkamer” dat het mis was. Zij houden een beeldscherm van vijftien meter breed in de gaten, dat in technische tekeningen het elektriciteitsnetwerk toont. „Er was een component uitgevallen in de schakeltuin – zo noemen wij verdeelcentrales – op de Hemweg.” Voor de distributie van energie is een spanning van 150.000 volt nodig die via tussenstations zoals de Hemweg verdeeld wordt over de stad. Liander stuurde monteurs naar de Hemweg en naar „belangrijke knooppunten”. Want stadsdelen zijn aangesloten op groepen, die soms alleen ter plaatse weer ingeschakeld kunnen worden.

Niet lang na de ontdekking ontdekten ook particulieren de storing. De politie riep op Twitter op niet naar het noodnummer te bellen ter voorkoming van overbelasting. Op verschillende plekken in regio Amsterdam was nog wel elektriciteit, doordat die aangesloten zijn bij andere verdeelstations. Veel bedrijven hebben noodvoorzieningen voor stroom. MC Slotervaart liet via Twitter weten dat er dinsdag geen operaties zijn.

Een stroomstoring van deze grootte is er volgens Liander een of twee keer per jaar. De lange duur is uitzonderlijk. „Honderden keren per jaar” zijn er kleine stroomstoringen, waardoor zo’n duizend huishoudens worden getroffen. De oorzaak is meestal „graafschade”.

Een huishouden zat in 2014 gemiddeld ongeveer twintig minuten zonder stroom. In 2015 was dat ruim dertig minuten, na een uitzonderlijk grote storing. Van 2016 zijn nog geen cijfers bekend. Huishoudens die vier uur zonder stroom zaten, krijgen automatisch een vergoeding van 35 euro.