Recensie

Recensie Film

Een schaakdocu die vooral gaat over intuïtie

Zelden een schaakdocumentaire gezien waarin geen poging wordt gedaan het spel duidelijk te maken. Na vier zetten zijn er ontelbare mogelijkheden, verduidelijkt de film over Magnus Carlsen. Dat is het. De Mozart van de schaak wordt Carlsen genoemd. Niet alleen doordat al op jonge leeftijd duidelijk werd hoe geniaal hij speelt, maar doordat hij altijd zoekt naar creatieve oplossingen. De Noor werd in 2013 wereldkampioen door te winnen van de Indiase titelhouder Viswanathan Anand. Eigenlijk is Magnus vooral een feelgoodfilm over hoe een stabiel thuis voorkomt dat jonge mensen met eigenzinnige breinen verdwalen in hun geest. Vet zet de film aan hoe de intuïtieve Magnus soms ten prooi valt aan impulsief spelen: hij wil geen zetten doen die door de computer zijn bedacht, zoals Anand. Van schaken weet je niets na deze film, wel dat intuïtie een bron van rijkdom is.

De trailer van Magnus.