Duitse hof

Geen verbod op extreem-rechtse partij NPD – te klein om rechtsstaat in gevaar te brengen

Foto Reuters

De Duitse extreem-rechtse partij NPD wordt niet verboden. Dat heeft het grondwettelijke hof in Karlsruhe dinsdag bepaald. De Duitse deelstaten, vertegenwoordigd in de Bondsraad, hadden in 2013 om een verbod op de partij gevraagd. Bij dat verzoek vier jaar geleden hadden de regering en de Bondsdag in Berlijn zich niet aangesloten. Het grondwettelijke hof in Karslruhe stelt nu vast dat de doelstellingen van de NPD in strijd zijn met de Duitse Grondwet. Maar de extreem-rechtse partij, die maar zo’n 5.000 leden heeft en in geen enkel Duits deelstaatparlement meer is vertegenwoordigd, is niet in staat om de democratische rechtsstaat in gevaar te brengen, aldus het grondwettelijk hof in Karlsruhe. (NRC)