In beeld

Deze migranten proberen te overleven in de vrieskou in Belgrado

In een verlaten depot bij een treinstation in de Servische hoofdstad Belgrado proberen zo’n 1.200 migranten te overleven in temperaturen tot ver onder nul.
Het gaat hoofdzakelijk om jonge mannen uit Afghanistan, Pakistan, Irak en Syrië.
AFP / Andrej Isakovic
Bij gebrek aan winterkleding, verwarming en sanitair, en slechts verwarmd door dekens en rokerige houtvuurtjes dreigt het gevaar van bevriezing en ziektes, zo waarschuwen hulporganisaties.
AFP / Andrej Isakovic
De temperatuur daalt 's nachts tot 15 graden onder nul.
AP / Darko Vojinovic
Hulporganisaties delen voedsel uit. De mannen staan in de vrieskou ervoor in de rij.
AP / Darko Vojinovic
"Vooral kinderen zijn nu vatbaar voor ademhalingsziektes. Het gaat hier over het redden van levens, niet over het vasthouden aan bureaucratische regels", waarschuwde een woordvoerder van VN-kinderorganisatie Unicef.
Reuters / Marko Djurica
Er is geen sanitair. Baden gebeurt bij de rivier in de openlucht. Met vuurtjes onder oude olievaten wordt het water verwarmd.
AP / Darko Vojinovic
Nog zo’n 1.000 mensen zouden op straat leven. Hulporganisaties maken zich grote zorgen over hun lot.
AP / Darko Vojinovic
Volgens het Servische comité voor migratie verkiezen veel migranten de barre omstandigheden boven de opvangcentra waar ze "meer dan welkom" zijn, aldus woordvoerder Ivan Miskovic.
Reuters / Marko Djurica
De migranten zouden accommodatie weigeren uit angst voor deportatie of omdat ze zich niet in Servië willen laten registreren.
AP / Darko Vojinovic
In heel Servië zijn zo’n 7.300 migranten gestrand op weg naar Europa.
AFP / Andrej Isakovic
Sinds de aangescherpte grenscontroles en het grenshek langs de Hongaarse grens blijven veel migranten steken in Servië. Daar wachten zij af tot er zich een kans voordoet de grens met de EU te passeren.
AFP / Andrej Isakovic
Sinds het begin van de vluchtelingencrisis heeft Servië 50 miljoen euro ontvangen van de Europese Commissie om de crisis het hoofd te bieden.
AFP / Andrej Isakovic