British American Tobacco wordt de grootste door deal

Sigaretten De producent van Lucky Strike neemt Reynolds over en hoopt sterker te worden op de Amerikaanse markt voor e-sigaretten.

Foto Reuters / Stefan Wermuth
Foto Reuters / Stefan Wermuth

De Britse sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) heeft met zijn Amerikaanse branchegenoot Reynolds American overeenstemming bereikt over een volledige overname van Reynolds. BAT bezit sinds 2004 al 42,2 procent van de aandelen van Reynolds. Nu betaalt het bedrijf 49,4 miljard dollar (46,4 miljard euro) om ook de resterende 57,8 procent over te nemen, zo melden de twee bedrijven dinsdag. In oktober bood BAT 47 miljard dollar, maar dat bod werd afgewezen.

BAT zelf spreekt over een fusie. Het overnamebedrag van 49,4 miljard dollar bestaat uit 24,4 miljard dollar in cash en 25 miljard dollar in aandelen van BAT. De overeengekomen prijs betekent dat aandeelhouders van Reynolds per aandeel ruim een kwart meer krijgen dan de beurswaarde van Reynolds op 20 oktober 2016, toen BAT zijn overnameplannen bekend maakte. Bij beursopening in Londen stegen de aandelen BAT dinsdagochtend zo’n 1 procent in waarde. Tegen het einde van de ochtend stonden ze weer op het niveau van maandag.

Reynolds is de producent van onder meer Camel en Pall Mall. BAT maakt Lucky Strike- en Caballero-sigaretten. Samen zullen de twee bedrijven wat omzet betreft de grootste beursgenoteerde sigarettenproducent ter wereld vormen. In 2015 haalde BAT een jaaromzet van omgerekend krap 20 miljard dollar. Reynolds zette 10,7 miljard dollar om. De omzet van de voornaamste concurrent, Philip Morris, bedroeg 26,8 miljard dollar. Philip Morris maakt onder meer Marlboro-sigaretten.

Volgens persbureau Bloomberg was het wereldwijde marktaandeel van Philip Morris in 2015 (14,7 procent) wel groter dan dat van de combinatie BAT-Reynolds (12,5 procent). Verreweg de grootste wereldwijd is het Chinese staatsbedrijf China National Tobacco (44 procent). Deze monopolist in China is niet beursgenoteerd

Reynolds heeft een marktaandeel van 34 procent in de Verenigde Staten en is daarmee de nummer twee op de Amerikaanse markt. Vooral wat betreft e-sigaretten is Reynolds interessant voor BAT. In dit segment heeft Reynolds een leidende positie.

Consolidatiegolf

BAT zegt in een verklaring dat in de VS de grootste winstmogelijkheden liggen, als China buiten beschouwing blijft. Klanten hebben er relatief veel te besteden en de markt voor e-sigaretten is er groeiende, aldus BAT.

De tabaksindustrie staat onder druk door dalende vraag naar sigaretten en strengere regulering door overheden. Het samengaan van BAT en Reynolds past in een golf van consolidatie in de branche. Vorig jaar nam BAT Souza Cruz over, de marktleider in Brazilië. Het Britse Imperial Brands, producent van onder meer Davidoff,_ kondigde vorige week een joint venture aan met China National Tobacco. Zo wil het bedrijf voet aan de grond krijgen op de Chinese markt voor e-sigaretten.