Brexit

Premier May wil volledig breken met EU

De Britse premier Theresa May wil niet dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit op enige manier onderdelen behoudt van het EU-lidmaatschap. Ze wil ook niet dat het VK toetreedt tot bestaande samenwerkingsvormen met de EU. Het VK zal dus geen lid worden van de Europese Vrijhandelsassociatie, zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Ook wil May niet dat het VK een associatie-overeenkomst met de EU sluit, zoals bijvoorbeeld Turkije heeft gedaan. Dat blijkt uit de toespraak die May dinsdag om 12.00 lokale tijd, na het ter perse gaan van deze krant, heeft gegeven in Londen. Delen van de toespraak zijn vooraf toegestuurd aan buitenlandse journalisten.

Volgens de uitgelekte toespraak zou May zeggen dat het VK ook na uittreden een warme en unieke relatie met de EU koestert. „Wij zoeken een nieuw en gelijkwaardig partnerschap, tussen een onafhankelijk en soeverein Global Britain en onze vrienden en bondgenoten in de EU”, aldus May. „Geen deel-lidmaatschap van de EU, geen associatie-lidmaatschap van de EU, of een andere vorm die ons half-binnen, half-buiten de EU laat.” Dat May bereid is uit de interne markt en de douane-unie te treden als de overige 27 EU-leden niet bereid zijn het VK controle over immigratiebeleid te gunnen, was al eerder uitgelekt. Ook had May vorig najaar op een partijcongres al gezegd dat ze de rechtsmacht van het Europees Hof van Justitie na Brexit niet accepteert.

De speech van Theresa May vanmiddag op nrc.nl