Brazilië Onthoofdingen in de gevangenis

Foto’s AP/Reuters

Op de foto linksboven zwaaien gedetineerden met een witte vlag tijdens een opstand in een gevangenis nabij de Braziliaanse stad Natal. Daaronder kijken omstanders toe hoe enkele lichamen worden afgevoerd uit dezelfde gevangenis. Op de foto rechtsboven bewaken zwaarbewapende cipiers een groep gevangenen die wordt overgebracht naar een extra beveiligd complex. Rechtsonder de graven van de gevangenen die omkwamen bij geweld in een gevangenis bij junglestad Manaus.

In het Braziliaanse gevangeniswezen is een zeer gespannen situatie ontstaan nadat begin deze maand rellen uitbraken in de door drugsbendes gedomineerde, overvolle complexen. De balans na 14 dagen van hevige onlusten: 125 doden en tientallen voortvluchtige gedetineerden. „Het einde is voorlopig nog niet in zicht, we hebben informatie dat er een bloedige bendeoorlog op komst is die nu in de gevangenissen wordt uitgevochten maar waarschijnlijk kan overslaan naar de grote steden”, zegt gevangenisonderzoeker Ana Paula Pellegrino.

Het Braziliaanse detentiesysteem heeft volgens experts volledig gefaald: bendes hebben het er voor het zeggen, ze kopen bewakers om, rekruteren leden en smokkelen wapens en telefoons binnen. Gevangenen leven er onder mensonterende omstandigheden. Opstanden, inclusief onthoofdingen, zijn hier niet nieuw, toch is de omvang ervan nog nooit zo extreem en frequent geweest als nu.