Artikel 1

Topdrie van kandidatenlijst politieke partij Sylvana Simons bestaat uit vrouwen

De topdrie van de kandidatenlijst van Artikel 1 bestaat geheel uit vrouwen. Simons maakte de lijst maandagavond bekend. Een geheel vrouwelijke topdrie gebeurt niet vaak. In 1989 kwam het voor bij GroenLinks. Simons is zelf lijsttrekker, op nummer twee staat Fatima Faïd, zij is gemeenteraadslid in Den Haag voor de Haagse Stadspartij. De derde plek is voor journaliste Brigitte Sins. Eerder werd al bekend dat schrijfster Anja Meulenbelt en cultureel antropoloog Gloria Wekker op de lijst zouden komen. Zij zijn beiden lijstduwers, onderaan de lijst op plek twintig en negentien. Een andere bekende naam op de lijst is die van schrijfster Simone van Saarloos, in het verleden columnist voor nrc.next. Ze staat op plaats acht. Hoe groot het electorale bereik van Simons en Artikel 1 precies is, is onduidelijk. De laatste Peilingwijzer, dat is een combinatie van vijf opiniepeilingen, dateert van vóór Simons’ vertrek bij Denk. Artikel 1 heeft nog geen verkiezingsprogramma gepresenteerd en de partij is ook nog volop bezig om genoeg handtekeningen te verzamelen om mee te kunnen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. (NRC)