Aanslag Istanbul

Schutter van nachtclub lijkt ‘professional’ die mogelijk in Afghanistan werd getraind

Turkije haalt opgelucht adem, nu de politie de vermoedelijke dader van de aanslag op een nachtclub in Istanbul, waarbij 39 doden vielen, heeft gearresteerd. Zo komt een einde aan twee weken van onzekerheid en angst dat hij nogmaals zou toeslaan.

De gouverneur van Istanbul, Vasip Sahin, identificeerde de verdachte als Abdulkadir Masjaripov uit Oezbekistan. Hij werd maandag gearresteerd in een deelgemeente van Istanbul. Volgens de gouverneur heeft hij schuld bekend en komen zijn vingerafdrukken overeen met die van de dader in de nachtclub.

De politie heeft op hetzelfde adres een man uit Irak en drie vrouwen uit Somalië, Senegal en Egypte aangehouden. In het appartement werden ook pistolen, sim-kaarten, twee drones en bijna 200.000 dollar in contanten gevonden. Bij invallen in andere delen van Istanbul werden diverse vermeende leden van een Oezbeekse IS-cel opgepakt.

Gouverneur Sahin zei dat de verdachte militaire training heeft gehad in Afghanistan. „Hij spreekt vier talen en is goed opgeleid”, zei hij. Volgens Sahin zijn er sterke aanwijzingen dat Masjaripov begin vorig jaar illegaal Turkije is binnengekomen via de oostgrens.

Premier Binali Yildirim sprak dinsdag zijn hoop uit dat de verdachte zou onthullen wie de „krachten” zijn achter de aanslag. Dat is een impliciete verwijzing naar een vermeend buitenlands complot om Turkije te ondermijnen. In regeringsgezinde media wordt gesuggereerd dat de CIA erbij betrokken is.

Daarbij wordt vaak gewezen op de professionaliteit van de schutter. Hij pleegde de aanslag met een automatisch geweer waarmee hij zo’n 180 kogels afvuurde. Tijdens het herladen van zijn wapen, gooide hij stungranaten in het publiek om de aandacht af te leiden.

„Het lijkt erop dat de aanslag niet gewoon een daad is van een terreurorganisatie, maar dat er ook een inlichtingendienst bij betrokken was”, zei vicepremier Numan Kurtulmus. „Het was een extreem goed geplande en georganiseerde daad.” (NRC)