Vrachtvliegtuig stort neer in Kirgizië - zeker 32 doden

Het toestel kwam neer op een dorpje in de buurt van het vliegveld. Rondom het vliegveld hing mist.

Het gecrashte vliegtuig in Kirgizië.
Het gecrashte vliegtuig in Kirgizië. Foto Vladimir Pirogov / Reuters

Bij een ongeluk met een Turks vrachtvliegtuig in Kirgizië zijn zeker 32 doden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters. Berichten over hoeveel mensen er aan boord waren, verschillen. Reuters heeft het over vijf mensen, persbureau AP over zeventien. Vijftien doden zouden volgens AP gevallen zijn in een dorpje waar het vliegtuig op terechtkwam.

Het vliegtuig, een Boeing 747, stortte neer tijdens een landingspoging. Rondom het vliegveld in Manas, zo’n 25 kilometer van hoofdstad Bisjkek, hing dikke mist, maar of dat de crash ook veroorzaakt heeft is nog niet bekend. Het toestel was onderweg van Hongkong naar Istanbul en zou een tussenstop maken in Manas. Het kwam rond 07.30 uur lokale tijd neer op het dorpje Dacha-Suu, waarbij minstens vijftien gebouwen werden geraakt. De plaats van de crash is zo’n anderhalve kilometer van de landingsbaan.

De locatie van de luchthaven van Manas. Tekst gaat verder onder kaart.

Kirgizië zegt dat het om een vliegtuig van Turkish Airlines gaat. Op Twitter condoleerde die maatschappij de families van de slachtoffers. Cargomaatschappij ACT Airlines voerde de vlucht voor Turkish Airlines uit.

Twitter avatar TurkishAirlines Turkish Airlines Our condolences to the families of those who have lost their lives in the tragic incident involving an ACT Airlines aircraft in Kyrgyzstan.

Na het ongeluk werd het vliegveld van Manas, het belangrijkste van het land, gesloten. President Almazbek Atambajev heeft een bezoek aan China afgezegd.