Vermoedelijke dader van de aanslag op nachtclub Reina in Turkije gepakt

Abdoelkadir Masjaripov
Abdoelkadir Masjaripov Foto AFP

De vermoedelijke dader van de aanslag, in nieuwjaarsnacht, in discotheek Reina in Istanbul is maandagavond door de Turkse veiligheidsdienst opgepakt. Abdoelkadir Masjaripov werd samen met zijn zoon gearresteerd in Esenyurt, ten westen van Istanbul. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet.

Ongeveer 700 gasten vierden op Oudjaarsavond het nieuwe jaar toen de schutter kort na 01.00 uur het vuur opende, nadat hij een politieman en een beveiliger bij de ingang had doodgeschoten. Bij de aanslag kwamen 39 mensen om het leven.

Reina, een complex dat beschikt over diverse restaurants en dansvloeren en een terras aan het water, stond bekend als een dure club waar het moeilijk was om binnen te komen. Naast de doden raakten ook tientallen mensen gewond.

Kort na de schietpartij verspreidde de Turkse veiligheidsdiensten beelden van de vermoedelijke dader, die al snel als Masjaripov werd geïdentificeerd, volgens sommige bronnen was hij een etnische Oeigoer. Volgens de Turkse politie heeft hij een Oezbeeks paspoort.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eist de aanslag op.

Het is nog niet bekend onder welke omstandigheden Masjaripov is opgepakt.