Oman neemt tien Guantanamo-gevangenen op

President Obama wil voor de inauguratie van Trump komende vrijdag nog zo veel mogelijk gevangenen overplaatsen.

Gevangenkamp Guantanamo Bay op Cuba.
Gevangenkamp Guantanamo Bay op Cuba. Foto: Charles Dharapak / AP

Oman heeft tien gevangenen die vast zaten in gevangenkamp Guantanamo Bay opgenomen. Dat heeft het Omaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bevestigd, meldt Reuters. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd.

In de verklaring van het Omaanse ministerie werden de namen van de gevangenen niet genoemd:

“Om tegemoet te komen aan het verzoek van de Amerikaanse regering, om te helpen bij het oplossen van het probleem rond Guantanamo-gevangenen, overwegende hun humanitaire situatie, zijn tien gedetineerden uit die gevangenis overgeplaatst naar het sultanaat Oman voor tijdelijke residentie.”

Gebroken verkiezingsbelofte

Bij zijn aantreden beloofde president Obama de gevangenis voor terreurverdachten op de Amerikaanse marinebasis op Cuba te sluiten, maar dat is hem niet gelukt. Begin januari werd door het Witte Huis naar buiten gebracht dat er voor 20 januari - wanneer Donald Trump wordt geïnaugureerd als president - meer gevangenen zouden worden overgeplaatst. De huidige president Obama wil zo veel mogelijk gevangenen overplaatsen omdat Trump een fel tegenstander is van het sluiten van Gitmo:

Twitter avatar RealDJTrumpTeam Real DJ Trump Team* “There should be no further releases from Gitmo. These are extremely dangerous people and should not be allowed back onto the battlefield.”

Begin deze maand werden ook al vier gevangenen door Saoedi-Arabië opgenomen. Toen stelden de autoriteiten dat er nog negentien van de resterende 55 gevangenen voor het einde van Obama’s termijn konden worden overgeplaatst.