Nederlandse topadvocaat Peter Wakkie opgepakt in Madrid

Het voormalige Ahold-bestuurslid is tegenwoordig bestuurder van het Spaans-Russische telecombedrijf Zed+, dat gevestigd is in Nederland.

Peter Wakkie
Peter Wakkie Foto ANP/Cynthia Boll

De Nederlandse topadvocaat Peter Wakkie is maandag in Madrid aangehouden. Dat hebben bronnen bij de Spaanse politie bevestigd, nadat de Spaanse nieuwssite El Confidential over het vooral berichtte.

Wakkie zou maandagochtend om tien over tien op het vliegveld zijn opgewacht door de Spaanse autoriteiten nadat hij vanuit Amsterdam naar Madrid was gevlogen. Hij zou meegenomen zijn om gehoord te worden. Het is onduidelijk of hij vastzit.

Wakkie, voormalig bestuurslid van Ahold, is een door de Ondernemingskamer benoemde bestuurder van het in Nederland gevestigde ZED+, een telecombedrijf van Spaanse en Russische aandeelhouders dat zich vooral bezighoudt met mobiele applicaties. Wakkie is een gerenommeerd advocaat en president-commissaris van WoltersKluwer en TomTom.

Volgens El Confidencial vermoeden de Spaanse autoriteiten dat Wakkie een extern onderzoek naar mogelijke omkoping door het Russische deel van het concern heeft gedwarsboomd. Bij het onderzoek zouden ook de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten betrokken zijn. Die berichten zijn onbevestigd.

Als bestuurder zoekt Wakkie een koper voor het in financiële problemen verkerende ZED+. Een van de Russische aandeelhouders is Vimpelcom (5 procent), waarvan Michail Fridman de belangrijkste man is. Met hem had Wakkie een zakelijke link via een Nederlandse stichting. Om die reden vertrouwen de Spaanse aandeelhouders hem niet. Ze vinden dat Wakkie door hen gewenste overnames blokkeert. Hij zou meer rekening houden met de wensen van Russische aandeelhouders, schrijft El Confidencial. Ook dit is niet bewezen.

Peter Wakkie kon zelf geen commentaar geven.