Ministers van 70 landen in Parijs

‘Israël en Palestina moeten vasthouden aan twee staten’

Vijf dagen voor Donald Trump aantreedt als de nieuwe Amerikaanse president heeft de internationale gemeenschap zich opnieuw nadrukkelijk geschaard achter de tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat gebeurde zondag op een ministeriële conferentie in Parijs, waaraan 70 landen en verscheidene internationale organisaties deelnamen. Ook riepen de deelnemers beide zijden op af te zien van eenzijdige stappen, die vrede alleen maar zouden dwarsbomen. Dat laatste kon gelezen worden als een verwijzing naar de mogelijke verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, zoals Trump beloofd heeft.

Palestijnen verwelkomden de slotverklaring van de conferentie. De Israëlische premier Netanyahu daarentegen, die zelf, evenals de Palestijnen, niet in Parijs meesprak, noemde de bijeenkomst eerder op de dag al „futiel”.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei tegen NRC dat de betekenis van de conferentie vooral lag in het feit dat door de hernieuwde oproep tot de vorming van een volwaardige Palestijnse staat naast Israël „een bodem in de markt is gelegd”. Het wordt volgens hem zo moeilijker andere opties dan die van de twee staten na te streven. „Hopelijk geeft de slotverklaring een impuls om verder te gaan”, zei hij. (NRC)