MigrantenOverleven in de Servische vrieskou

Foto’s Marko Djurica/Reuters, Darko Vojinovic /AFP, Andrej Isakovic/aFP

In een verlaten warenhuis bij een treinstation in de Servische hoofdstad Belgrado proberen zo’n 1.200 migranten, hoofdzakelijk jonge mannen uit Afghanistan, Pakistan, Irak en Syrië, te overleven in temperaturen tot ver onder nul. Bij gebrek aan winterkleding, verwarming en sanitair, en slechts verwarmd door dekens en rokerige houtvuurtjes dreigt het gevaar van bevriezing en ziektes, zo waarschuwen hulporganisaties. Nog zo’n 1.000 mensen zouden op straat leven. Hulporganisaties maken zich grote zorgen over hun lot. „Vooral kinderen zijn nu vatbaar voor ademhalingsziektes. Het gaat hier over het redden van levens, niet over het vasthouden aan bureaucratische regels”, waarschuwde een woordvoerder van VN-kinderorganisatie Unicef. Volgens het Servische comité voor migratie verkiezen veel migranten de barre omstandigheden boven de opvangcentra waar ze „meer dan welkom” zijn, aldus woordvoerder Ivan Miskovic. De migranten zouden accommodatie weigeren uit angst voor deportatie of omdat ze zich niet in Servië willen laten registreren. In heel Servië zijn zo’n 7.300 migranten gestrand op weg naar Europa. Sinds het begin van de vluchtelingencrisis heeft Servië 50 miljoen euro ontvangen van de Europese Commissie om de crisis het hoofd te bieden.