Machtige Samsung-topman mogelijk gearresteerd

Zuid-Korea De Zuid-Koreaanse justitie wil Samsung-topman Lee Jae-yong vervolgen. Ook hij zou betrokken zijn bij een groot corruptieschandaal.

Vicevoorzitter van Samsung, Lee Jae-yong, omringd door pers vlak voor hij afgelopen donderdag verhoord werd.
Vicevoorzitter van Samsung, Lee Jae-yong, omringd door pers vlak voor hij afgelopen donderdag verhoord werd. Foto AFP

Het corruptieschandaal rond de afgetreden president Park blijft Zuid-Korea in zijn greep houden. Maandag vaardigde de openbaar aanklager een arrestatiebevel uit tegen Samsung-topman Lee Jae-yong, ook wel bekend als Jay Y. Lee.

Hij wordt onder meer verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in het corruptieschandaal rondom de oud-president Park Geun-hye.

Park werd vorige maand door het parlement afgezet, omdat ze haar vriendin Choi Soon-sil, dochter van een sekteleider, toegang gaf tot regeringszaken. Park zou daarnaast de grondwet hebben geschonden en haar macht hebben misbruikt.

Het Zuid-Koreaanse Samsung zou in totaal ongeveer 34 miljoen euro hebben betaald aan Choi. Een onbekend deel van het geld zou door Lee zijn verduisterd.

De 48-jarige Lee, vicevoorzitter van techgigant Samsung, zou daarnaast onder ede hebben gelogen en steekpenningen hebben aangeboden tijdens een parlementaire hoorzitting.

Woensdag beslist de rechtbank in Seoul of de Samsung-topman daadwerkelijk gearresteerd kan worden.

Kroonprins

Jay Y. Lee wordt ook wel de kroonprins van Samsung genoemd. Hij is de kleinzoon van oprichter Lee Byung-chull en zoon van Samsung-topman Lee Kun-hee, de rijkste man van Zuid-Korea. Het lag in de lijn der verwachting dat de jongste Lee zijn vader, die in slechte gezondheid verkeert nadat hij in 2014 een hartaanval kreeg, zou opvolgen. Sinds dat moment heeft Jay Y. Lee al de dagelijkse leiding over Zuid-Korea’s grootste bedrijf.

Het arrestatiebevel komt niet uit de lucht vallen. Lee werd vorige week al 22 uur ononderbroken verhoord. Vrijdagochtend werd hij vrijgelaten. In november vorig jaar viel de Zuid-Koreaanse justitie ook al het kantoor van Samsung in Seoul binnen.

In een reactie op het arrestatiebevel stelt Samsung dat het de beschuldigingen aan het adres van Lee niet accepteert en dat het „moeilijk is het besluit van de aanklager te begrijpen”.

Choi, de centrale figuur in het corruptieschandaal, werd al eerder gearresteerd en staat terecht voor inmenging in staatszaken. Ze zou bovendien bedrijven miljoenen euro’s aan donaties hebben afgetroggeld ten behoeve van liefdadigheidsstichtingen op haar naam.

Voor Samsung (310.000 werknemers, 157 miljard euro omzet) volgt de arrestatie op een moeilijk jaar. Vorig jaar haalde het Zuid-Koreaanse concern zijn nieuwste toestel, de Note 7, van de markt nadat verschillende accu’s spontaan in brand waren gevlogen of waren ontploft. Dit kostte Samsung miljarden.