Gene Cernan (1934-2017)

Astronaut die twee keer op de maan was – en als laatste – dood

Gene Cernan, de vooralsnog laatste mens die een wandeling over de oppervlakte van de maan maakte, is op 82-jarige leeftijd overleden. Op Twitter schreef de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA maandag „bedroefd” te zijn over het sterven van Cernan. De astronaut in ruste bezocht de maan voor het laatst in 1972, toen hij commandant was van de Apollo 17-missie. Samen met Harrison Schmitt (nog in leven) bleef hij toen ruim drie dagen op de maan en maakte hij vanaf de landingsplek met een karretje excursies naar onder meer het Taurus-Littrow gebergte. In totaal was hij drie keer in de ruimte, waarvan twee keer op de maan. Hij bracht meer dan 566 uur en 15 minuten in de ruimte door, waarvan, 73 uur op de maan. Voordat Cernan in 1963 bij de NASA kwam, was hij straaljagerpiloot bij de marine.(NRC)