Bahrein

Ongeregeldheden breken uit na executie van drie shi’ieten

In Bahrein zijn maandag rellen uitgebroken nadat de regering zondag drie shi’itische activisten had laten executeren. Volgens de autoriteiten ging het om terroristen. Boze shi’ieten staken vervolgens een gemeentehuis in brand en het kwam tot schermutselingen tussen betogers en politie.

Het was voor het eerst sinds 2010 dat er zulke terechtstellingen plaatsvonden. Ook mensenrechtenorganisaties protesteerden tegen het voltrekken van het vonnis. De mannen waren volgens de autoriteiten in Bahrein betrokken bij een bomaanslag in 2014, waarbij drie politieagenten om het leven kwamen.

Shi’ieten vormen de meerderheid van de bevolking in Bahrein maar de machthebbers zijn sunnitisch. Regelmatig klagen shi’ieten dat ze worden achtgegesteld ten opzichte van sunnieten. (AFP, Reuters)