In beeld

Amerikaanse president kopen? Dat kan al vanaf 1.500 dollar

Zaterdag werden vierenveertig wassen beelden van Amerikaanse presidenten en hun 'First Ladies' geveild in de Amerikaanse staat Pennsylvania. The Hall of Presidents and First Ladies Museum in Gettysburg sloot in november haar deuren, omdat het na vijftig jaar trouwe dienst eerder vergane glorie was dan Madame Tussauds. Het museum besloot een week voor de inauguratie van Trump nieuw leven in de oude wassen staatshoofden te blazen.
Een week voor de inauguratie van Trump werden vierenveertig wassen beelden van voormalig Amerikaanse presidenten geveild in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Op de foto: het hoofd van president William Harding wordt ingepakt.
Mark Makela/Reuters
De laatste president die het museum in haar collectie opnam was Barack Obama, Trump zal niet meer zichzelf in was kunnen bewonderen. Boven: president John F. Kennedy.
Mark Makela/Reuters
De veilig trok beheerders van musea en collecties, liefhebbers en zelfs verre familieleden van de voormalig staatshoofden. Op de foto: president Franklin Delano Roosevelt.
Mark Makela/Reuters
De Amerikaanse presidenten brachten tussen de 1.500 en 1.800 dollar op, de presidentsvrouwen een paar honderd dollar minder. Op de foto: First Lady Jackie Kennedy, uiterst rechts: Michelle Obama.
Mark Makela/Reuters
President Abraham Lincoln bracht het meest op van alle presidenten: 8.500 dollar werd er voor hem neergelegd.
Sean Simmers/AP
De meningen over de gelijkenis van de beelden zijn verdeeld. Zo zou het hoofd van Obama veel te breed zijn. Op de foto: Het hoofd van president William Taft op de achterbank.
Mark Makela/Reuters
Het wassen beeld van Bill Clinton (boven) lijkt volgens veilingmeester Randy Dickensheets het minst van alle presidenten.
Mark Makela/Reuters
Veilingmeester Randy Dickensheets: ''Sommige beelden gelijken goed. Voor andere moet je misschien wat verbeeldingskracht hebben.'' Op de foto, met lotnummer 225: president Dwight Eisenhower.
Sean Simmers/AP
Tijdens een restauratie zijn alle hoofden opnieuw gemaakt door een andere beeldhouwer. Op de foto: Het hoofd van Harry S. Truman.
Sean Simmers/AP
De wassen beelden zijn levensgroot. Behalve de presidentsvrouwen: die zijn een derde kleiner. Op de foto: Bess Truman (l) en Mary McElroy.
Mark Makela/Reuters
Het museum kwam vorig jaar in het nieuws toen het beeld van Abraham Lincoln werd gestolen. Op de foto: president Zachary Taylor.
Mark Makela/Reuters
Volgens de veilingmeester zijn de beelden in perfecte conditie, behalve een beeld van Jefferson. De president mist zijn linkerhand en niemand weet waar deze gebleven is. Op de foto: president James Buchanan ligt in de achterbak van de nieuwe eigenaar.
Mark Makela/Reuters
Het museum trok tussen 1960 en 1970 meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Vorig jaar kwamen nog maar 11.000 bezoekers op het museum af. Op de foto: president Barack Obama.
Mark Makela/Reuters
De wassen beelden van de Amerikaanse presidenten hadden in het museum allen een knop, waardoor elke president een verhaal over zichzelf kon vertellen als een bezoeker daarop drukte. Op de foto: president Jimmy Carter.
Mark Makela/Reuters
De presidentsvrouwen, onder wie Hillary Clinton, spraken niet in het museum. Op de foto: Bess Truman en Mary McElroy in de veiligheidsgordels op de achterbank.
Sean Simmers/AP
Het museum sloot definitief haar deuren in november, maar opende weer tijdelijk, speciaal voor de veiling. Op de foto: president Abraham Lincoln.
Mark Makela/Reuters
''We zijn een verdeeld land,'' zegt veilingmeester Randy Dickensheets. ''Maar deze mannen hebben allen goed willen doen voor ons land, daarom hebben zij aanbidders.''
Mark Makela/Reuters