Nederlander (33) komt om bij lawine Oostenrijk

Een reddingshelikopter was binnen enkele minuten ter plekke, maar toen was de man al overleden.

Foto EPA/Felix Kästle

Een 33-jarige Nederlander uit Amsterdam is op maandagochtend omgekomen nadat hij tijdens een ski-trip bedolven werd door de sneeuw. Dat meldt de Oostenrijkse omroep ORF. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat het om een enkel Nederlands slachtoffer gaat. De familie is al op de hoogte.

De man was om 12.30 uur samen met een andere Nederlander en een gids aan het skiën op de Trittkopf in het westen van Oostenrijk toen de lawine in beweging kwam. Het drietal was op dat moment buiten de piste. De man werd bedolven onder vijf meter sneeuw. Een reddingshelikopter was binnen enkele minuten ter plekke, de reanimatie mocht niet baten. Het ongeluk vond plaats in Lech-Zürs bij het Arlsberg-gebied.

Lawinegevaar

Op zondag waarschuwden de Oostenrijkse autoriteiten al voor een verhoogd lawinegevaar vanwege de hevige sneeuwval van vorige week. Op het moment geldt op een hoogte van 1800 meter het niveau drie op de vijf niveaus tellende alarmschaal voor lawines. Dat betekent dat het lawinegevaar aanzienlijk is.

Het is de derde keer in zes dagen dat iemand omkomt bij een lawine in het Oostenrijkse Alpengebied. Op woensdag overleed een 54-jarige Duitse sporter in Stuben en op zaterdag stierf een 38-jarige Duitser tijdens het ijsklimmen bij een lawine in Schattenlagant.