Vos in ijs

Foto Johannes Stehle/AFP

Het ijs was nog te dun, maar de vos ging erop staan en hij zakte erdoor. Bij het Duitse Fridingen kwam hij voor altijd vast te zitten en bevroor hij in het water. Een jager ontdekte de vos onder het ijs, en zaagde hem uit. En zo werd hij op de oever een soort kunstwerk, in de stijl van Damien Hirst.

Het beeld deed programmamaker en schrijver Arjen Lubach dit weekend aan een ander kunstwerk denken, namelijk aan het gedicht Vos onder ijs van Ingmar Heytze. Dat gaat zo:

Vos onder ijs

Deze winter, bij het schaatsen:

vos onder ijs.

Twee glazen ogen keken op

alsof hij zo omhoog zou springen

met open bek

als het plotseling zomer werd.

Ik vlucht voor honderd boeren.

Water breekt.

Ik zwem mij langzaam dood.

Mijn laatste woorden zijn gedacht

ik kan niet meer

en spreken gaat niet hier.

Het is eenzaam. Aan deze kant.

Van het papier.

Het is zo eenzaam hier.

Uit: Ingmar Heytze – Het Beste en De Rest

Uitgeverij Podium 2006; 71 blz.