Voormalige provincie

Servië dreigt met ingrijpen in Kosovo na rel over trein

De Servische president Nikolic heeft zondag gedreigd in te grijpen in Kosovo. Volgens hem zijn de leiders van het land, dat door Servië wordt gezien als opstandige provincie, uit op oorlog. Met de uitspraken van Nikolic escaleert een opmerkelijke diplomatieke rel. Zaterdag wilde Servië een speciale trein laten rijden naar Noord-Kosovo, waar Serviërs in de meerderheid zijn. De trein had de kleuren van de Servische vlag en was voorzien van de tekst „Kosovo is Servië”. De president van Kosovo, Hashim Thaci, noemde de trein een „provocatie” en gaf het bevel om hem bij de grens tegen te houden, „met welk middel dan ook”. President Nikolic van Servië noemt de gang van zaken nu een poging tot oorlog. „Wij zullen elke vierkante centimeter van ons grondgebied verdedigen.” (AP, NRC)