Trump: nucleaire deal met Rusland in ruil voor opheffen sancties

Trump deed voor het eerst concrete uitspraken over een buitenlandbeleid in een interview met twee Europese kranten.

Donald Trump
Donald Trump Shannon Stapleton/Reuters

In een interview met The Times en Bild heeft aanstaand president van de Verenigde Staten Donald Trump verschillende buitenlandse beleidsstappen voorgesteld.

Tegen The Times zegt hij onder meer dat hij een nucleaire deal wil sluiten met Rusland in ruil voor het opheffen van de sancties. Het interview met Trump werd afgenomen door Michael Gove. Gove is oud-minister van Justitie van het Verenigd Koninkrijk en wordt ook wel het brein achter de Brexit genoemd. Hij raakte zijn ministerspost kwijt toen hij de strijd om het premierschap met Theresa May verloor, nadat David Cameron opstapte.

Trump over de relatie van de VS met Rusland:

“Ze hebben sancties tegen Rusland. Laten we kijken of we wat goede deals met Rusland kunnen maken. Neem bijvoorbeeld nucleaire wapens. Ik denk dat de hoeveelheid daarvan sterk teruggebracht moeten worden, dat is er onderdeel van.”

Het is een opvallende uitspraak van Trump in het licht van een tweet uit december. Daarin zei hij nog dat Amerika zijn kernwapenarsenaal flink moet uitbreiden, “totdat de wereld bij zinnen komt”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United States must greatly strengthen and expand its nuclear capability until such time as the world comes to its senses regarding nukes

Ook stelt Trump in het interview dat de Brexit “een geweldige zaak” is voor het Verenigd Koninkrijk en dat meer landen de EU zullen verlaten. Hij wil werken aan een goed handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Trump wil premier May gelijk ontmoeten zodra hij zijn intrek in het Witte Huis heeft genomen.

Trumps Twittergedrag kwam in het interview ook ter sprake. De aankomend president zegt niet van plan te zijn z’n account op te geven zodra hij geïnaugureerd is.

@realDonaldTrump, ik denk dat ik het hou. Ik heb nu 46 miljoen volgers, inclusief Facebook, Twitter en Instagram. Dat is veel, echt heel veel. [...] Ik dacht dat ik er minder aan zou doen, maar ik word zo oneerlijk behandeld door de pers, zo oneerlijk. [...]

Zodra ik een tweet verstuur, vanochtend bijvoorbeeld op Fox, zenden ze het uit: “Donald Trump, we have breaking news“. “

Enkele andere belangrijke punten uit de interviews, die zondagavond om elf uur werden vrijgegeven:

  • Trump noemde de NAVO over de jaren “overbodig” geworden, omdat veel landen hun bijdrage niet leveren en het bondgenootschap niet goed heeft opgetreden tegen “terreur”.
  • Trumps schoonzoon, Jared Kushner, gaat proberen vrede te sluiten in het Midden-Oosten.
  • Trump zegt een top te willen houden met Poetin in IJsland, niet lang na zijn inauguratie. De interventie van de Russische president in Syrië noemt hij “een heel slechte zaak”.
  • Hij zegt Angela Merkel te bewonderen, maar beticht de Duitse bondskanselier ook van het begaan van een “catastrofale fout” toen ze de grenzen open stelde voor veel vluchtelingen.
  • Trump vraagt aan de Britten om verdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad die kritisch zijn over Israël, te vetoën.
  • Trump zei dat hij op de maandag na zijn inauguratie om strengere grensbewaking zal vragen. Dat kan volgens The Times eventueel ook consequenties hebben voor Europeanen. Mogelijk worden mensen uit islamitische landen “zeer streng doorgelicht”.