Kritische Steinbach verlaat CDU

Duitsland

Met een felle aanval op bondskanselier Merkel en haar beleid heeft het conservatieve Bondsdaglid Erika Steinbach Merkels partij, de CDU, verlaten. De AfD heeft Steinbach al uitgenodigd toe te treden. Maar Steinbach, die in de Bondsdag blijft zitten, zegt dat niet van plan te zijn. Wel hoopt ze dat de AfD, die van kritiek op Merkel haar hoofdthema heeft gemaakt, in september in de Bondsdag komt. Steinbach heeft zich de afgelopen jaren vaker scherp afgezet tegen Merkels beleid. Op Twitter verweet ze de bondskanselier vorig jaar van Duitsland een dictatuur gemaakt te hebben. Het leidde tot veel ergernis in haar partij. In een verklaring schreef ze zondag dat ze zichzelf twee vragen heeft gesteld: Zou je nog lid worden van de CDU? En: zou je als niet-lid nog op de CDU stemmen? Op beide vragen luidde het antwoord: nee. Ze verwijt Merkel dat ze de partij en Duitsland grote schade heeft berokkend. Daarbij gaat het haar om de vluchtelingenpolitiek, maar ook om het besluit dat alle kerncentrales dicht moeten en het beleid in de eurocrisis. Voor Merkel is het vertrek van Steinbach vervelend, maar dat was haar kritiek van binnenuit ook.

    • Juurd Eijsvoogel