Ajax wint in Zwolle, Feyenoord verslaat Roda JC

De Rotterdamse club staat nu acht punten voor op PSV en vijf punten op Ajax. NEC won in Tilburg van Willem II.

Ajax speler Lasse Schone benutte een penalty.
Ajax speler Lasse Schone benutte een penalty. Foto: ANP

NEC uit Nijmegen heeft zondag gewonnen van Willem II in Tilburg. Nadat het aldaar lang 0-0 bleef wist Grot een kwartier voor tijd een doelpunt te maken. Eerder kreeg NEC al een grote kans door een fout van keeper Lamprou. Hij verloor de bal aan NEC-speler Rayhi, maar die wist de fout niet af te straffen met een goal.

Na het debuut van Justin Kluivert bij Ajax was er ook een debutant bij de wedstrijd in Tilburg. Jordan Larsson, zoon van Henrik Larsson kwam voor NEC voor het eerst in het veld.

Ajax houdt koers

Eerder was Ajax in het uitduel tegen PEC Zwolle de sterkste ploeg. De Amsterdammers wonnen met 1-3. Na een moeizame start benutte Ajax-speler Lasse Schöne in de 54ste minuut een penalty. Een minuut later schoot Hakim Ziyech de 0-2 binnen.

Toch werd het aan het eind van de wedstrijd nog spannend. In de 72ste minuut scoorde de Deen Brock-Madsen voor PEC Zwolle zijn eerste doelpunt, en staat het 1-2. Maar kort daarna schiet Ziyech wederom raak en blijft het tot het eind 1-3 voor Ajax. Speciale aandacht ging dit duel uit naar het debuut van Justin Kluivert, de zoon van Patrick Kluivert.

Tegelijkertijd werd in Arnhem een duel gespeeld tussen Vitesse en FC Twente, dat eindigde in een 3-1 overwinning voor de Arnhemmers. Vitesse-speler Ricky van Wolfswinkel vervulde een glansrol door eenmaal zelf te scoren en voor de andere twee doelpunten een assist te geven aan Lewis Baker en Milot Rashica.

Een kwartier voor tijd benutte Twente-speler Mateusz Klich een strafschop. In de laatste minuten kreeg Vitesse-spits Lewis Baker nog een rode kaart vanwege een tackle op Klich.

Koploper wint

Feyenoord heeft eerder deze middag het jaar dat moet leiden tot de eerste landstitel van deze eeuw ingeluid met een overwinning. De koploper van de eredivisie trok zondag de uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde Roda JC in de slotfase naar zich toe, dankzij doelpunten van Dirk Kuijt en Eljero Elia: 0-2. Daardoor behield Feyenoord bij de hervatting van het seizoen de ruime marge aan kop van de ranglijst op de concurrenten in stand.

Het kostte Feyenoord in Kerkrade wel grote moeite om het verschil te maken met de nummer zeventien van de ranglijst. De Limburgse ploeg van trainer Yannis Anastasiou boekte voor de winterstop weliswaar slechts één overwinning, maar bleek ook moeilijk te verslaan. Liefst tien keer stapte Roda in de eerste seizoenshelft met een gelijkspel van het veld. Scoren gaat de geel-zwarte formatie moeilijk af, maar verdedigen kan de club uit Kerkrade wel, zo merkte Feyenoord ook weer bij de aftrap van 2017.

Uitgespeelde kansen creëerde de koploper nauwelijks. In de eerste helft was de grootste kans zelfs voor de thuisclub. Vlak voor rust belandde een vrije trap van Adil Auassar bij Tom Van Hyfte, die de bal via de lat over het doel schoot. Feyenoord hanteerde een te laag tempo om Roda JC uit elkaar te spelen. Wellicht misten de Rotterdammers ook de impulsen van Karim El Ahmadi, doorgaans de aanjager op het middenveld. El Ahmadi doet met Marokko mee aan de Afrika Cup en ontbreekt daardoor tijdens de eerste weken na de winterstop. Van Bronckhorst had de multifunctionele Jens Toornstra aangewezen als vervanger van El Ahmadi.

Zonder de toen geblesseerde Marokkaan had Feyenoord in november de enige nederlaag van dit seizoen moeten incasseren, bij Go Ahead Eagles (1-0). Weer leek het zondag zonder El Ahmadi even mis te gaan toen Roda in de tweede helft brutaal de aanval zocht en Feyenoord onder druk zette. Eigenlijk vanuit het niets sloeg de Rotterdamse ploeg twintig minuten voor tijd toch toe. Nicolai Jørgensen behield bij een rommelige situatie voor het doel het overzicht en legde de bal af op Kuijt, die de wedstrijd openbrak: 0-1. Elia besliste de wedstrijd vlak voor tijd, weer op aangeven van Jørgensen. (ANP)