Diergedrag Bijna blinde muis oriënteert zich met sonar

Foto Integrative Zoology

De Chinese dwergslaapmuis kan wat een vleermuis kan: hij vindt zijn weg met sonar. Het knaagdier, dat vrijwel blind is, stoot heel hoge geluiden uit, en oriënteert zich aan de hand van de echo’s die weerkaatsen van voorwerpen in de buurt. Behalve walvissen en vleermuizen is er geen enkel ander zoogdier dat gebruik maakt van deze ‘echolocatie’. Russische biologen ontdekten het geheime zintuig van de dwergslaapmuis (Typhlomys cinereus) toen ze de knaagdieren onderzochten in de dierentuin van Moskou. De Chinese dwergslaapmuis, die in bossen in China en Vietnam leeft, heeft alle reden om zich met sonar te oriënteren. Zijn ogen zijn zo slecht dat hij geen beelden kan zien. Toch klimt het dier razendsnel over boomtakken, ook ’s nachts. Vooral bij het klimmen stoot hij in hoog tempo ultrasone geluiden uit (te hoog voor het menselijk oor). De geluiden hebben een frequentie van 50.000 tot 100.000 hertz. Ze lijken dus op die van vleermuizen, al zijn ze veel zwakker. De Russische biologen publiceerden hun ontdekking in het tijdschrift Integrative Zoology.