Biologie

Schietstoelsprong redt kangoeroegoffer van ratelslangaanval

Nietsvermoedend hopt de kangoeroegoffer door de donkere nacht in de Mojavewoestijn als er opeens vanuit een hinderlaag een ratelslang toeschiet met een wijd opengesperde bek. Het knaagdier reageert binnen milliseconden met een „schietstoelsprong”.

Biologen onder leiding van Timothy Higham van de University of California maakte voor het eerst hoge snelheidsopnamen (500 beeldjes per seconde, in infrarood) van acht ratelslang-aanvallen in het wild.De resultaten verschenen vrijdag in het wetenschappelijke blad Scientific Reports. De muizen bleken sneller dan hun aanvallers. Dat is volgens de onderzoekers te danken aan de opgeslagen elastische energie in de springpoten van de muis, waardoor deze zich in panieksituaties kan lanceren.