Record: Fransman wint Dakar Rally voor dertiende keer

De Nederlandse trucker Gerard de Rooy eindigde als derde bij de vrachtwagens.

Stephane Peterhansel tijdens de Dakar Rally.
Stephane Peterhansel tijdens de Dakar Rally. Foto Martin Mejia / AP

Stéphane Peterhansel heeft de Dakar Rally voor maar liefst een dertiende keer gewonnen. De 51-jarige Franse autocoureur stelde zaterdag in de slotrit naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires de zege bij de auto’s veilig. Peterhansel staat daarmee nu op zes eindzeges bij de motoren en zeven bij de auto’s. Hij is met dertien overwinningen recordhouder.

Bij de Dakar rally zijn er categorieën voor auto’s, motoren, quads, en vrachtwagens. De route van de race liep vroeger door het noordwesten van Afrika, maar om veiligheidsredenen wordt de Dakar Rally ondertussen al behoorlijk wat jaren afgewerkt in Latijns-Amerika.

Land- en ploeggenoot Sébastien Loeb was zaterdag de rapste en bleef Peterhansel negentien seconden voor. Maar Peterhansel hield in het eindklassement een voorsprong van vijf minuten en dertien seconden op Loeb over.

Hulp bij ongeluk collega

Donderdag dreigde Peterhansel nog heel even zijn leidende positie kwijt te raken aan Loeb. Hij liep tijdverlies op omdat hij de gewonde Sloveense motorcoureur Simon Marcic na een aanrijding bijstond.

Peterhansel bleef bij zijn gewonde collega totdat er medische hulp kwam. De tijd die hij met die stop verloor, kreeg de uiteindelijke winnaar echter terug van de jury. Hij werd enkele uren na de finish alsnog als winnaar van de dag uitgeroepen.

Nederlander De Rooy eindigt als derde bij de trucks

De Nederlandse trucker Gerard de Rooy eindigde als derde in de Dakar Rally bij de vrachtwagens. De Nederlandse titelverdediger in die categorie kon zaterdag in de laatste etappe de Russen Edoeard Nikolajev en Dmitri Sotnikov niet meer bedreigen. De eindzege ging, net als in 2013, naar Nikolajev.

De Rooy verloor in de race van vrijdag bijna een kwartier op Nikolajev en begon de slotdag met veertig minuten achterstand op de klassementsleider. De 36-jarige De Rooy won de Dakar Rally bij de trucks in 2012 en 2016.

Bij de motoren wist Sam Sunderland als eerst Brit ooit een titel bij de Dakar Rally op zijn naam te schrijven.