Dit zijn de uitslagen in de Eredivisie

PSV won van Excelsior, FC Utrecht van Sparta, FC Groningen van Heracles Almelo en Sc Heerenveen van ADO Den Haag.

Speler Marco van Ginkel heeft de 1-0 gescoord.
Speler Marco van Ginkel heeft de 1-0 gescoord. Foto ANP

PSV heeft zaterdagavond op eigen veld zonder veel moeite gewonnen van Excelsior. De eenzijdige wedstrijd eindigde in 2-0.

De teruggekeerde Marco van Ginkel en Davy Pröpper brachten de treffers op hun naam. Excelsior was kansloos. Gezien het spelbeeld viel de Eindhovense zege veel te klein uit.

PSV kwam in punten op gelijke hoogte met nummer twee Ajax, dat zondag bij PEC Zwolle aantreedt. Het verschil met koploper Feyenoord bedraagt voorlopig vijf punten. De Rotterdamse ploeg gaat zondag bij Roda JC op bezoek.

FC Utrecht-Sparta

FC Utrecht won zaterdagavond de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Kristoffer Peterson maakte twee minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de winnende treffer (1-2).

De zege van de verliezend bekerfinalist van vorig seizoen was verdiend op basis van een sterke tweede helft. Alleen de openingsfase was voor Sparta. Iván Calero beloonde toen het veldoverwicht van de thuisploeg ook met de openingstreffer.

Willem Janssen kopte de nummer zes van de eredivisie in de tweede helft op gelijke hoogte. De bezoekers misten eerst nog enkele fraaie kansen voordat de ingevallen Zweed het bevrijdende tweede doelpunt maakte voor de de nummer zes van de eredivisie.

FC Groningen-Heracles Almelo

FC Groningen won zaterdag van Heracles Almelo. De club van Ernest Faber won de uitwedstrijd in het besneeuwde Polman Stadion overtuigend met 4-1 en ruilde de tiende plek in voor de negende.

De thuisploeg begon het gevecht tussen de middenmoters nog redelijk sterk, maar wist enkele kansen niet te benutten. Na een half uur was het wel raak aan de andere kant door een fraaie goal van Mimoun Mahi. Vervolgens gaf Heracles de wedstrijd volledig uit handen en maakten Desevio Payne en Alexander Sørloth er binnen tien minuten 3-0 van voor Groningen op het wit geworden kunstgras.

Het machteloze Heracles slaagde er in de tweede helft niet in het tij te keren. Diep in de tweede helft maakte Mahi met zijn tweede treffer er 0-4 van. Daryl van Mieghem mocht in de slotminuut nog scoren voor de thuisploeg.

Sc Heerenveen-ADO Den Haag

Sc Heerenveen won met 2-0 voor eigen publiek van ADO Den Haag. Reza Ghoochannejhad scoorde tweemaal voor de thuisploeg. De aanvaller uit Iran trof in de 63e en 64e minuut doel.

Sam Larsson miste in de slotfase nog een strafschop voor Heerenveen. Martin Ødegaard maakte zijn debuut voor Heerenveen. De Noorse tiener van Real Madrid mocht twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd invallen.

Heerenveen staat weer vierde in de eredivisie, met een voorsprong van een punt op AZ. ADO Den Haag blijft voorlopig veertiende.

(ANP)