Opinie

    • Karin Amatmoekrim

... was zwart

Foto's Reuters en ANP

We leven in tijden waarin wegkijken uit den boze is dus ik zal het maar zonder omhaal, een fictieschrijver wellicht onwaardig, benoemen: mijn Obama is zwart. Hij streefde naar een Amerika voorbij ras, maar juist omdat hij zwart is moest hij veel beter zijn dan de rest. Het vergde een haast onmenselijke staat van dienst en een smetteloos privéleven om met ongekende tegenwerking de grootste economische crisis in een eeuw te bezweren en de puinhoop van zijn voorganger op te ruimen. Hij was de belichaming van een regel die gekleurde ouders aan hun kinderen meegeven, namelijk dat zij twee keer zo hard moeten werken. En elke kleurling die deze woorden herkent en heeft omarmd, kent ook de realiteit van het volwassen worden; dat de positie waarvoor hij zich constant moest bewijzen, met de helft van de moeite door white mediocrity bezet kan worden. Een tragisch gegeven dat bewezen wordt met de verkiezing van Obama’s opvolger.


schrijver