Opinie

    • Mohammed Benzakour

...was een sublieme prediker

Begin 1881 ontwikkelde Nikola Tesla een draadloze versterker die de voorloper bleek van de smartphone. De opmaat voor talloze elektrotechnische uitvindingen (wisselstroom, zonne-energie, röntgenstraling, radio) zonder welke onze moderne samenleving ondenkbaar is. Het was Tesla die de razende Niagarawatervallen omzette in licht voor de stad. Zijn droom was gratis energie voor iedereen op aarde. Tesla was een visionair genie maar is zijn hele leven tegengewerkt en opgelicht door geldwolven, zwendelaars en mindere goden. Zijn ideeën zijn ijverig ingepikt door onder andere Edison, Röntgen en Marconi, die het geld en de eer opstreken. Berooid als een kerkrat stierf Tesla eenzaam in een krap hotelkamertje in New York.

Obama is voor mij de Tesla van de politiek. Een sublieme prediker die ons prachtige vergezichten schonk. In potentie de beste president sinds Lincoln. Tesla gaf ons licht, Obama gaf ons hoop. Maar voor een betere wereld is hoop alleen niet genoeg. Op alle fronten is Obama fors geobstrueerd en gekortwiekt. Een nachtegaal in een kooi. Omringd door hyena’s is het resultaat na acht tropenjaren schamel. Bloedvergieten, polarisatie, etnisch geweld, natuurverwoesting, het is niet verminderd, integendeel. Tel daarbij op een flapdrol aan de knoppen en zijn erfenis is compleet. Obama’s tragiek is Tesla’s persoonlijk noodlot: eindigend met vrijwel lege handen. Maar wat zullen we hem missen, verdomd erg missen.


schrijver