Waarschuwing inlichtingenofficieren

Onder Trump kan vertrouwelijke informatie Israël aan VS ‘via Moskou in Iran terechtkomen’

Amerikaanse inlichtingenofficieren hebben hun Israëlische collega’s gewaarschuwd dat ze vanaf volgende week voorzichtig moeten zijn met het delen van informatie met de regering-Trump. Volgens de Amerikanen zou deze informatie via Rusland bij Iran kunnen belanden. Dit schrijft de Israëlische krant Yediot Ahronot. De aanstaande president Donald Trump laat zich geregeld positief uit over de Russische president Poetin. De Amerikanen zouden volgens de krant vooral vrezen dat geclassificeerde Israëlische inlichtingen, bijvoorbeeld over clandestiene operaties of informanten, Teheran zouden bereiken.

Tot nu toe deelt Israël juist veel informatie met de Verenigde Staten. Beide bondgenoten beschouwen Iran als een aartsvijand. In de afgelopen jaren ontstond er enig wantrouwen tussen premier Netanyahu en president Obama, vooral over de vraag hoe Iran het best kon worden aangepakt. Over de aanstaande Amerikaanse president heeft Netanyahu zich tot nu toe juist positief uitgelaten. Trump liet vorige maand weten na zijn aantreden de relatie met Israël te willen verbeteren. (NRC)