Verschil van inzicht kost judoka Franssen haar A-status

De judobond zegt “een verschil van inzicht te hebben over de te volgen route richting de Spelen van 2020”.

De judoka is het niet eens met het besluit en denkt na over mogelijke juridische stappen.
De judoka is het niet eens met het besluit en denkt na over mogelijke juridische stappen. Foto Maxim Shipenkov / EPA

Judoka Juul Franssen mag niet meer meedoen aan internationale wedstrijden en trainingsstages met de nationale topsportselectie. Als verklaring voor de uitsluiting geeft de Judo Bond Nederland “een verschil van inzicht over de te volgen route richting de Olympische Spelen van 2020″.

In een persbericht wat Franssen zojuist op Twitter plaatste, valt te lezen dat het NOC*NSF ook op verzoek van de judobond de A-status van de judoka heeft beëindigd, waardoor zij geen aanspraak meer kan maken op voorzieningen die haar topsportcarrière ondersteunen. Franssen, de huidige nummer 6 van de wereld, won onlangs nog goud bij de Grand Slam van Abu Dhabi.

Tekst gaat verder onder de tweet

Twitter avatar FranssenJuul Juul Franssen Officieel persbericht: https://t.co/dYedHf0rNr

Waarom de judoka en de judobond een verschil van inzicht hebben, komt niet uit de brief naar voren, maar waarschijnlijk heeft het met de trainingen van Franssen te maken. Persbureau ANP sprak met Hetteke Frima van NL Sporter, de organisatie die opkomt voor de belangen van topsporters:

“De bond wil dat alle trainingen op Papendal worden gevolgd, anders volgt uitsluiting. Juul wil zich daar wel aan houden, maar kan niet volledig aan de eis van de bond voldoen. Ze traint zo’n twee keer per week op Papendal, maar studeert in Rotterdam en volgt daar dus ook trainingen. Ze kan niet elke keer naar Arnhem komen als haar studie in Rotterdam is. We zijn op een punt beland dat de bond niet meer met Juul wil praten. De deur is dichtgedaan.”

Trainingen in Papendal

Henry Bonnes, technisch directeur van de judobond, had Franssen een jaar geleden al kenbaar gemaakt dat ze na de Spelen in Rio verplicht in Papendal moest gaan trainen. Bonnes zou tegen Franssen gezegd hebben: “Als jij niet per 1 september op Papendal komt trainen, neem ik je je A-status af.” De judoka had van dat gesprek notulen gemaakt en naar het bondsbestuur gestuurd, maar had daar twee maanden geleden nog niets van gehoord.

Lees ook het interview dat NRC in november met de judoka had: Eetbuien, janken, flippen. En dan goud

Franssen is enorm teleurgesteld dat haar carrière buiten haar wil om wordt beëindigd: “Ik wilde alles op alles zetten om er in Tokio voor Nederland bij te zijn, dat wordt mij nu afgenomen. Daar kan en wil ik me niet bij neerleggen.” Ze denkt na over mogelijke juridische stappen.