Verscherpt immigratiebeleid

Cubanen in VS mogen er niet meer automatisch verblijven

De VS scherpen het immigratiebeleid voor Cubanen aan. President Obama trekt per direct een regeling in waarmee Cubanen in de VS automatisch een verblijfsvergunning kregen.

In een verklaring laat Obama weten dat de VS Cubaanse migranten „net zo gaan behandelen als migranten uit andere landen”. Cubanen die illegaal de VS binnenkomen en geen humanitaire hulp nodig hebben, kunnen worden uitgezet volgens de VS-immigratiewet.

Havana stemt er mee in dat het Cubaanse staatsburgers die de VS willen uitzetten én ook migrantendrenkelingen weer opneemt. Cuba heeft het besluit van Obama geprezen en laten weten dat het een belangrijke stap is ter verbetering van de onderlinge betrekkingen.

Obama gebruikt een administratieve regeling waarmee hij het immigratiebeleid per direct kan aanpassen. Komend president Trump, die zich tégen toenadering met Cuba heeft uitgesproken, kan het besluit weer ongedaan maken.

Volgens officiële cijfers meldden zich ruim 118.000 Cubanen bij de VS-immigratiedienst sinds oktober 2012; tussen oktober 2015 en november 2016 circa 48.000. (AP)