Sneeuwproblemen in het oosten, code oranje ingetrokken

Er ligt er tot 12 centimeter sneeuw in de Betuwe en in het grensgebied met Duitsland.

Foto Bart Meesters/ANP

De sneeuwval op donderdagnacht zorgt vooral voor problemen op de weg in het midden en oosten van het land. Zo ligt er tot 12 centimeter sneeuw in de Betuwe en in het grensgebied met Duitsland. Het KNMI heeft code oranje vrijdagochtend ingetrokken. Voor het hele land geldt code geel.

Vanwege gladheid is de linkerrijstrook van de A50 tussen Oss en Arnhem is gesloten. Strooiwagens zijn bezig op de weg. Er staat in totaal 21 kilometer file. Volgens de ANWB moeten bestuurders rekening houden met een vertraging van bijna anderhalf uur.

Twitter avatar vid VID In Gelderland is er geen houden meer aan. Dit is de #A50 bij Renkum. (via @WIS_Jurgen) https://t.co/QZ6LNrNmZa

De A1 is bij Hengelo, tussen Oldenzaal en Lutte, gedurende de ochtend afgesloten nadat een vrachtwagen schaarde op de gladde snelweg. De Verkeersinformatiedienst meldt dat de weg vanaf 10.00 uur weer opengesteld moet zijn. Het ongeluk heeft voor een file van 10 kilometer gezorgd.

Zware ochtendspits

De Verkeersinformatiedienst verwachtte al een zware ochtendspits in het oosten. Daar is op veel plekken het wegdek nog altijd wit. Volgens Weeronline ligt in Arnhem 12 centimeter sneeuw. Maar ook uit Twente, de Achterhoek en de Veluwe komen meldingen van ruim 10 centimeter sneeuw.

Door de sneeuwval ontstonden in de nacht van donderdag op vrijdag diverse files. Op verschillende snelwegen schaarden vrachtwagens, waardoor ze overdwars kwamen te staan en wegen dicht moesten.

Twitter avatar vid VID Waanzinnig. Dit is de #A59 bij de aansluiting met de #N261. Iets met #sneeuw. #codeoranje (via @_Bernt) https://t.co/3DVDJqgfU5

De brandweer in Gelderland had het druk met stormschades. Door het gewicht van de sneeuw braken in verschillende steden en dorpen takken van bomen af. Vrijdag komen er ook in Zeeland en Zuid-Holland zware windstoten voor.

4,8 miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat heeft donderdagnacht 4,8 miljoen kilo zout gestrooid. Ook is veel sneeuw weggeschoven door sneeuwschuivers, aldus een woordvoerder tegenover ANP. Regulier strooit Rijkswaterstaat, als ze alle rijkswegen in Nederland op een winterse nacht één keer doen, 1,5 miljoen kilo zout. Nu is echter op meerdere wegen een aantal keer gestrooid. Met weinig verkeer wordt zout echter slecht ingereden.

Vrijdag trekken er weer winterse buien over het land, met kans op onweer. Net als het KNMI waarschuwt ook Weeronline voor zeer zware windstoten aan de kust, tot 115 kilometer per uur. Het gaat vooral eind van de middag en in de avond stormen aan de kust.

Het treinverkeer ondervindt weinig problemen. Alleen tussen Den Bosch en Sittard rijden minder intercity’s.