Randvoorwaarden ongunstig

Goud is een vrij beroerde beleggingscategorie voor langetermijnbeleggers. Of daar op de korte termijn ook sprake van is, laat ik graag over aan speculanten. De randvoorwaarden voor goud zijn niet gunstig. De kans op hogere inflatie is sinds de verkiezing van Donald Trump opgelopen en de Fed gaat nu uit van drie renteverhogingen dit jaar. Renteverhogingen zijn niet positief voor goud, dat zelf geen direct rendement oplevert. Sterker nog, goud kost geld omdat het opgeslagen moet worden. Goud wordt bovendien afgerekend in dollars en de opgelopen dollarkoers van de laatste tijd zou dus moeten leiden tot een prijsdaling van goud. Desondanks is de koers van goud wat opgelopen. Mogelijk anticiperen beleggers op een verbouwing van het Witte Huis in Trump stijl. Op een koers van 1.200 dollar bevindt een ounce goud zich ruimschoots onder haar hoogste punt over de afgelopen 5 jaar (bijna 1.800 dollar). Beleggers in aandelen en obligaties zijn de afgelopen jaren aanzienlijk beter af geweest.